Wat gaan we daarvoor doen?

Algemeen

  • Gemeentelijke gronduitgifte

In het geval van gemeentelijke gronduitgifte van bouwrijpe grond wordt de grondprijzenbrief toegepast. Deze schrijft de verkoopprijzen van grond voor die marktconform moeten zijn. In bepaalde gevallen is het wenselijk een taxatie te doen. Ter indicatie zijn voor projectmatig uit te geven gronden, grondquotes per type woning en prijsklasse opgenomen. Voor gronden voor vrije kavels, bedrijven, kantoren en (commerciële) voorzieningen zijn indicatieve prijzen per m2 opgenomen. De vigerende grondprijzenbrief dateert uit 2019. Deze zal in 2021 nog worden geactualiseerd.

Zodra de nieuwe Omgevingswet in werking treedt zal vervolgens de nota Grondbeleid worden aangepast aan de nieuwe regelgeving.

  • Gemeentelijk kostenverhaal

Zoals genoemd in de nota Grondbeleid wordt als basis ingezet op faciliterend grondbeleid. Dit betekent dat ruimtelijke initiatieven voor rekening en risico van een private partij ter hand worden genomen. De kosten van gemeentelijke inzet en externe advisering ten behoeve van het faciliteren van die ontwikkeling worden middels een anterieure overeenkomst of exploitatieplan verhaald of zijn verrekend in de grondprijs bij de verkoop van gemeentelijke grond.

In exploiatatie genomen gronden

  • Eikelenburgh

De gemeente heeft met de ontwikkelende partij een Samenwerkingsovereenkomst (SOK) gesloten, waarin afspraken zijn gemaakt over de ontwikkeling van deze locatie. Eind 2016 heeft het college van B&W ingestemd met een aangepaste voortgang van de samenwerkingsovereenkomst Eikelenburgh d.d. 15 december 2009. De verkoop van de woningen verloopt voorspoedig. De vooruitzichten voor 2021 en 2022 zijn onveranderd goed. Het grootste deel van de locatie is inmiddels verkocht. Slechts fase 9 van de ontwikkeling resteert. In deze fase is mede sociale woningbouw voorzien. De gemeente en de ontwikkelaar zijn in overleg om te bepalen op welke wijze een passende stedenbouwkundige invulling aan deze verplichting kan worden gegeven. De insteek is eind 2021 hier overeenstemming over te bereiken. In 2022 kan dan met de uitvoering van fase 9 worden gestart.

Het resultaat van de grondexploitatie Eikelenburgh komt uit op circa 0,5 miljoen positief op einddatum (31-12-2022). De overleggen over de ontwikkeling van fase 9 vragen meer tijd dan verwacht. De looptijd van de grondexploitatie zal hierop worden aangepast.

Strategische gronden

Zolang gronden zich nog niet kwalificeren als bouwgrond in exploitaties, staan deze op de balans onder de materiële vaste activa (MVA) als ‘strategische gronden’.

  • TH-locatie

In 2016 is het terrein geschikt gemaakt voor de bouw van een asielzoekerscentrum (AZC), een schoolgebouw en woonunits. De verhuur aan het COA is voor de duur van een periode van 3 tot maximaal 5 jaar. De maximale huurperiode is nu uitgangspunt. Oplevering van het terrein is uiterlijk 31 mei 2022. De oppervlakte van het terrein bedraagt circa 26.000 m2. Na oplevering van het perceel door het COA, zal het perceel de komende jaren grotendeels ter beschikking worden gesteld aan RWS om te dienen als werkterrein voor de verbreding van de A4. Met Rijkswaterstaat (RWS) zijn hierover voor een periode van 4 jaar afspraken gemaakt. Zo wordt de ingebruikgeving ‘om niet’ aan RWS gecompenseerd door de aanleg van ecoducten. De mogelijkheid om het overblijvende deel van het terrein te gebruiken voor een HTM-remise is in onderzoek. De landelijke stikstofproblematiek heeft invloed op de planning van de verbreding van de A4. Vertraging in de planning zal aan de orde zijn. In het bestuurlijk overleg van dit najaar zal meer duidelijkheid worden gegeven over de uitvoeringsplanning.

  • LGZ locatie De Opperd

Het bestemmingsplan Landgoederenzone (LGZ) maakt woningbouw mogelijk op de locatie van De Opperd. Middels deze bestemming kan de ontwikkeling op deze locatie nader worden ingevuld aan de hand van een aantal uitwerkingsregels. Hierbij moet dan worden gedacht aan het in beperkte zin toevoegen en ontwikkelen van een kwalitatief hoogwaardig woonmilieu in een te renoveren parklandschap. Een verdere planologisch uitwerking, mogelijk in de vorm van een bestemmingsplanwijziging, dient hiertoe nog te worden opgepakt. Bebouwing zal pas na deze collegeperiode aan de orde komen.

  • Het oude Raadhuis

Het voornemen is om het oude Raadhuis volgend jaar in de verkoop te brengen. Daartoe zal eerst onderzocht worden wat een geschikte invulling is voor het onroerend goed.

  • LGZ locatie De Voorde

Het bestemmingsplan Landgoederenzone (LGZ) maakt een ontwikkeling in de directe omgeving en op de locatie De Voorde mogelijk. Gelet op het historisch karakter van landhuis De Voorde, tevens rijksmonument, is een zorgvuldige (her)ontwikkeling in samenspraak met de directe omgeving nodig. In 2020 is, na een periode van onzekerheid door niet nagekomen verplichtingen van een eerdere initiatiefnemer, het ontwikkelproces opnieuw opgestart. De opbrengst uit deze ontwikkeling zal de aanwezige boekwaarde moeten goedmaken. Door de bijzondere ligging van deze locatie en de wens om in participatie met de omgeving tot besluitvorming te komen is de wijze van herontwikkeling en de planning nog nader uit te werken.

  • Overige locaties

De gemeente bezit ook nog een aantal minder grote locaties die als strategisch kunnen worden aangemerkt. In dit verband kunnen o.a. worden genoemd: de oude brandweerlocatie en de locatie van de voormalige Pyramideschool. Deze locaties zullen ontwikkeld worden op een passend moment. Een passend moment kan zijn gelijktijdig met (her) ontwikkeling van naastgelegen gronden. De boekwaarde op deze gronden is niet substantieel/nihil.