Wat gaan we daarvoor doen?

Zoals beschreven in het Strategisch Veiligheidsbeleidsplan 2022-2026 zullen we, naast de voortzetting van de aanpak van Woonoverlast, de aanpak voor Wijkveiligheid en buurtpreventieteams en de Crisisorganisatie, de aandacht richten op de volgende zaken.

Zorg en veiligheid

De ingezette lijn met betrekking tot de relatie tussen zorg en veiligheid die vraagt om een goede afstemming binnen de gemeente en met de professionele partners wordt voortgezet. De transformatie van het Veiligheidshuis naar Zorg- en Veiligheidshuis (ZVHH) in 2020 heeft ervoor gezocht dat de twee werelden, zorg en veiligheid, bij elkaar zijn gebracht. Zo is in het regionaal Bestuurlijk Overleg Zorg en Veiligheid ingericht waarin naast de burgemeesters ook de wethouders zorg aan deelnemen. Tijdens dit overleg worden de knelpunten die het snijvlak zorg en veiligheid raken op het Bestuurlijk Overleg Zorg en Veiligheid geagendeerd zodat er randvoorwaarden gecreëerd worden waarbinnen effectief op alle niveaus samengewerkt kan worden.

Binnen de kaders van het ZVHH en onder regie van het Bestuurlijk Overleg Zorg en Veiligheid worden diverse thema’s en projecten opgestart. Een van de projecten waar Rijswijk aan participeert is bijvoorbeeld een regionale pilot ‘Van onmacht naar impact’ die zich richt op vastgelopen casuïstiek binnen het ZVHH waarbij er veelal een combinatie van problematiek speelt op het snijvlak van (psychische) zorg, bestaanszekerheid en veiligheid. Met als doel om tot nieuwe interventies of processen te komen buiten de reguliere paden. En door deze aanvullende werkwijze op een alternatieve manier tot een doorbraak te komen.

Cybersecurity en digitale criminaliteit

Het plegen van strafbare feiten via internet heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen. De gemeente speelt bij cybercrime een actieve rol om de lokale gemeenschap te wapenen tegen aanvallen van cybercrime en digitale criminaliteit. Als gemeente richten wij ons op de meest kwetsbare objecten en subjecten. Allereerst heeft de voorlichting zich gericht op senioren. Met de doelstelling om deze aanpak ook voor andere doelgroepen in te zetten. Door de coronapandemie hebben geplande bijeenkomsten voor andere doelgroepen niet kunnen plaatsvinden. Deze worden weer ingepland zodra dit weer mogelijk is met betrekking tot de coronamaatregelen.

Ondermijning

Zoals aangegeven in de voorjaarsnota (raad 6 juli 2021) en als uitwerking van de Kadernota Toezicht en Handhaving 2019 – 2023 (raad 18 december 2018) leidt de gemeente de gecoördineerde inzet op de bestrijding van ondermijning in Rijswijk met de veiligheidspartners. Doel van deze inzet is een gecoördineerde inzet op de bestrijding van ondermijning. Daarbij heeft in eerste instantie de nadruk gelegen op de aanpak van de Plaspoelpolder met als missie het tegengaan van een onveilig, niet leefbaar en malafide ondernemersklimaat in Rijswijk. Dit leverde onder andere de pilot Vergunningaanvraag Automotive op, dat deels gefinancierd werd uit het ondermijningsfonds.

Het is nu tijd om door te pakken. In de bestuurlijke weerbaarheidsscan van het Regionaal Informatie en Expertisecentrum (RIEC) wordt aanbevolen om preventief, informatie-gestuurd en projectmatig te werken aan de aanpak van ondermijning en deze werkwijze te borgen in de organisatie. In het districtsoverleg wordt tussen gemeenten afgestemd op het gebied van maatregelen, om zo het ‘waterbedeffect’ te voorkomen.

Borgen en uitbreiden

De volgende stappen in de bestrijding van ondermijning in Rijswijk zijn a) de aanpak van ondermijning borgen, b) het werkgebied uitbreiden naar heel Rijswijk en c) ook de andere criminogene branches aanpakken. Aanbevelingen van het RIEC over deze stappen worden overgenomen. Hierbij blijft de gemeente regie houden met de veiligheidspartners (RIEC, Haags Economisch InterventieTeam, driehoek, district, veiligheidsregio) op de bestrijding van ondermijning.

Verbeteren en borgen van de inrichting van de BIBOB processen

Op dit moment wordt BIBOB met name toegepast op drank- en horecavergunningen, de exploitatievergunningen voor de horeca en de vergunningplicht voor de automotive. Andere teams krijgen ook te maken met de Wet BIBOB, zoals vastgoedtransacties, omgevingsvergunningen en subsidies. Rijswijk benut echter nog niet de volledige reikwijdte van de wet BIBOB in het beleid en de uitvoering. De algehele coördinatie op BIBOB wordt gemist en daarmee is Rijswijk de enige in de regio. Het gemis van een BIBOB-coördinator is ook naar voren gekomen in de bestuurlijke weerbaarheidsscan en we hebben het advies vanuit het RIEC (werkgroep afstemming) om hier op in te zetten. Een BIBOB-coördinator krijgt tevens als taak om te waken over (uitwisseling van de) de privacygevoelige informatie van het team in relatie tot de interne en externe partners.

Inzetten en voortzetten

Voor het tegengaan van een onveilig, niet leefbaar en malafide ondernemersklimaat in Rijswijk is het, vanuit verschillende bronnen en op aanraden van de ketenpartners in de bestrijding van ondermijning, noodzakelijk gebleken om de Plaspoelpolder door te lichten op ondermijnende activiteiten en dan met name het witwassen van geld.

Het gaat hierbij om een doorlichting van 8000+ bedrijven (waaronder de postbusfirma’s) door middel van data- vergaring en -analyse, waarbij de bedrijven ook financiële en fiscale aandacht krijgen. Dit is een omvangrijke incidentele operatie in het kader van de aanpak van ondermijning en kan Rijswijk niet alleen. Formatie en expertise voor deze aanpak zijn niet in de gemeentelijke organisatie aanwezig en zullen ingehuurd moeten worden.

Inspectie en Handhaving

De implementatie van de Omgevingswet en wet kwaliteitsborging in de bouw zijn beide uitgesteld naar 2022. Deze zullen de nodige aandacht vragen.

Als uitwerking van de nota ‘Integrale toezicht en handhaving’ is de pilot Gemeentelijk Interventie Team (GIT) gestart. In het GIT zijn de diverse gemeentelijke disciplines op het gebied van Inspectie en Handhaving vertegenwoordigd waarmee gemeentelijke (spoed- en bijzondere) controles een integraler karakter krijgen. Omdat het een bundeling en afstemming van bestaande processen is, lijken hier geen aanvullende budgetten nodig.

Op het gebied van inspectie blijven overtredingen op het bestemmingsplan met betrekking tot huisvesting en verkamering, ook als onderdeel van de bestrijding van ondermijning en uitbuiting, een prioritair aandachtspunt.