Wat gaan we daarvoor doen?
Sterke netwerken: actief accountmanagement en lokale samenwerking
Excellente dienstverlening
Acquisitie begint bij de basis dienstverlening op orde en goed accountmanagement. Wij streven naar het continue verbeteren van onze dienstverlening, dit in samenhang met de uitvoering van de Nota Publieke Dienstverlening. Aan de hand van het projectplan Ondernemers op de troon geven we de dienstverlening naar ondernemers toe hoge prioriteit. Concreet betekent dit vraaggerichte in plaats van aanbodgerichte dienstverlening en meer tijd voor een persoonlijk gesprek. De ondernemerspeiling is daarbij een goed instrumenten om de kwaliteit van onze dienstverlening inzichtelijk te maken en geeft handvatten om waar nodig verbeteringen door te voeren.
Accountmanagement en lokale samenwerking
Accountmanagement heeft een positieve uitwerking op de dienstverlening naar ondernemers toe. De komende jaren wordt accountmanagement voortgezet om duurzame relaties met individuele ondernemers te bestendigen, waaronder de strategische accounts die een groot aandeel hebben in de lokale economie. We geven ook invulling aan integraal account-management door samen met de accountmanager van het Werkgevers Service Punt organisaties en bedrijven te bezoeken en ook integraal de verbinding tussen onderwijs en het bedrijfsleven te leggen.
Verder zijn de accountmanagers zichtbaar bij netwerkbijeenkomsten van ondernemers en belangenverenigingen en zetten we in op het faciliteren en versterken van de lokale netwerken.
Regionale samenwerking
De Rijswijkse economie is nauw verbonden met en ook onderdeel van de regio. Regionale samenwerking en een onderscheidende regionale positionering zijn belangrijk voor ook de regionale economie.
Metropoolregio Rotterdam Den Haag - Economisch Vestigingsklimaat (MRDH)
In de strategische agenda werklocaties van de MRDH staat Rijswijk met de aanpak van de werklocaties prominent benoemd. Daarbij gaat het om transformatie van kantorenleegstand, revitalisering van bedrijventerreinen en de aanpak van winkelgebieden. Rijswijk trekt nauw op met de MRDH op deze thema’s en de MRDH ondersteunt de gemeente op haar beurt met inzet en financiën.
Industrieschap Plaspoelpolder en Business Park Haaglanden
Er is een regionaal tekort aan kleinschalig bedrijfsmatig vastgoed en we hebben opgaven rondom transformatie en herstructurering. Zowel het IPP als het BPH houden zich hier ook mee bezig. In BPH-verband werken wij samen met de gemeenten Den Haag, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg en Delft aan het verbeteren van het vestigingsklimaat van de Haagse regio en omstreken. BPH kan op deze schaal slagvaardig en meer uitvoeringsgericht te werk gaan en staat met het frontoffice bestaande uit accountmanagers van de deelnemende gemeenten dichtbij de vragen uit de markt.
Doelstelling is het behoud van bestaande bedrijven voor de regio en huisvesting en aantrekkelijke werklocaties (blijven) bieden aan nieuwe bedrijven.
Sterke werk- en winkelgebieden
Transformatie en revitalisering Plaspoelpolder
Op basis van de in 2019 geactualiseerde en vastgestelde toekomstvisie Plaspoelpolder, richten wij ons bij deze gebiedsaanpak op de volgende ambities en speerpunten:
volwaardig onderdeel van Rijswijk
sterk verblijfsklimaat
werkgelegenheid en onderwijs
groen en duurzaam
specifieke kwaliteiten en milieus versterken
benutten van de goede ligging en perfecte ontsluiting
het bereiken van een 24/7 verblijfsklimaat en daarmee een goed vestigingsklimaat van de Plaspoelpolder.
We lossen de veroudering en leegstand op, voegen wonen toe en staan meer functiemenging toe waardoor een meer levendige en aantrekkelijke maar ook toekomstbestendige werklocatie ontstaan.
We dringen het aantal leegstaande kantoren terug, bieden toevoeging aan de enorme vraag naar woningen in de regio. Functiemenging draagt ook bij aan sociale veiligheid en een 24/7 verblijfsklimaat en daarmee het vestigingsklimaat van de Plaspoelpolder. De economische omstandigheden zijn juist nu ook gunstig om vaart te maken met transformatie en de revitalisering van de Plaspoelpolder!
De transformatieplannen Plaspoelpolder zijn verder onderverdeeld in drie deelgebieden; Havenkwartier, Middengebied en Kesslerpark e.o. We transformeren het Havengebied en Kesslerpark naar aantrekkelijke levendige woon- en werkgebieden. Het Middengebied wordt gerevitaliseerd en blijft een werklocatie.
We werken hier ook samen met onder meer de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, Provincie Zuid-Holland, Industrieschap Plaspoelpolder en andere stakeholders om de ambities in de Plaspoelpolder te realiseren. In 2021 is het ontwikkelkader voor het Havenkwartier vastgesteld en we koersen op vaststelling van het ontwikkelkader voor Kesslerpark e.o. eind 2021.
Havenkwartier
In het Havengebied bieden de haven en de Vliet grote kansen om een aangenaam verblijfsgebied te creëren waar het fijn wonen en werken is met een passend aanbod van maatschappelijke, recreatieve en horecavoorzieningen.
Het Havenkwartier wordt de komende jaren getransformeerd van een verouderde bedrijvenlocatie naar een locatie waar ondernemerschap en bedrijvigheid wordt gecombineerd met woningbouw en restaurants, cafés, een hotel, een buurtsupermarkt en medische- of zorgvoorzieningen. We willen dat huidige bedrijven in het gebied blijven en nieuwe zich er vestigen. We versterken het gebied door woningen te bouwen, de openbare inrichting te verbeteren en met aanvullende functies zoals horeca aantrekkelijker maken. In het ontwikkelkader staat hoe de verschillende functies wonen, bedrijvigheid, natuur en verkeer hier een verdere plek krijgen.
Kesslerpark en omgeving
Ook Kesslerpark e.o. transformeren we naar een levendiger woon- en werkgebied. We zetten de leegstand van met name kantoren in dit gebied om in kansen en realiseren ook in dit gebied een toekomstbestendige en aantrekkelijke werklocatie.
Samen met Kadans Science Partner werken we aan de ontwikkeling van een campus op Kessler Park, ‘At the Park’, waar niet alleen het Rijswijk Center for Sustainable GeoEnergy, maar ook aanverwante bedrijven zich kunnen vestigen. Daarbij is er ook de ambitie om hier ruimte te bieden aan educatie, onderwijs en gerichte vakopleidingen. Daarnaast voegen we binnenstedelijk woningen toe voor (young) professionals en zo een nog aantrekkelijkere en ook toekomstbestendige werklocatie te realiseren. De campus functioneert als vliegwiel en katalysator voor de transformatie van de rest van het gebied.
Middengebied
Op 29 juni 2021 is het startsein gegeven voor de aanpak van het ondernemende hart van de Plaspoelpolder; het middengebied. Gemeente Rijswijk, Industrieschap Plaspoelpolder en Belangen Vereniging Bedrijven Rijswijk hebben een intentieovereenkomst gesloten tot verdere samenwerking. Samen gaan we aan de slag om het vestigingsklimaat te verbeteren, het Middengebied te revitaliseren en een duidelijke en aantrekkelijke positie te geven in de regio.
Het middengebied blijft een alleen werken locatie en we zetten in op behoud en het aantrekken van (nieuwe)bedrijven en werkgelegenheid. Zo is er een gebiedsmakelaar specifiek binnen dit gebied actief en is in 2021 in gezamenlijke opdracht met het IPP en ondersteund door het lokale bedrijfsleven een profileringscampagne opgestart. Onderdeel hiervan is onder meer de lancering van de website www.plaspoelpolder.nu
Er is een regionaal tekort aan kleinschalig bedrijfsmatig vastgoed en samen met IPP en partijen heeft gemeente Rijswijk de (her)ontwikkeling van een bedrijfsverzamelgebouw/units in de Van Gijnstraat en Frijdastraat in het middengebied geïnitieerd en in uitvoering. We werken actief aan betere benutting en uitstraling van het gebied, waar mogelijk ook met herverkaveling.
Andere werklocaties
Naast het grote Plaspoelpolder kent Rijswijk nog zeven grotere en minder grote werklocaties. Het gaat om de locaties: Vervoerscentrum Vrijenban, Delftweg, Heulweg, Broekpolder, Hoornwijck, Zuidflank en ’t Haantje. De waarde van ook deze werklocaties in en voor Rijswijk is groot.
De werklocaties in Rijswijk zijn goed voor circa driekwart van het totaal aantal banen in onze gemeente. Rijswijk is echt een werkstad, te zien aan de positieve pendelstromen en het hoge aantal banen per 1.000 inwoners. Rijswijk speelt met haar acht formele werklocaties ook een belangrijke rol in de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag.
Voor alle werklocaties stellen we een strategie voor aantrekkelijke en toekomstige werklocaties op. Belangrijk uitgangspunt voor de strategie is de ambitie om passende werklocaties aan te kunnen (blijven) bieden die kwantitatief en vooral ook kwalitatief aansluiten bij de huidige en toekomstige behoefte van ondernemers. Een helder gebiedsprofiel en strategie per werklocatie draagt hieraan bij. Op basis van de in het vierde kwartaal van2021 georganiseerde bijeenkomsten, stellen we samen met de bedrijven, gebruikers en eigenaren van de verschillende werklocaties verdere uitvoeringagenda’s op.
Toekomstbestendige winkelcentra Bogaard Stadscentrum en Oud-Rijswijk
We zetten in op extra aandacht en samenwerking met en tussen lokaal ondernemerschap voor het weer opbouwen en versterken van de lokale retail en horeca. Daarnaast bouwen we voort op de reeds ingezette versterking van de winkelcentra in Rijswijk.
Herontwikkeling Bogaard Stadscentrum
De komende jaren staat in het teken aan het uitvoeren van het vastgestelde masterplan Bogaard Stadscentrum en de herinrichting van het Bogaardplein. Bogaard Stadscentrum wordt getransformeerd naar een stadscentrum met een compacter winkelcentrum en een levendig verblijfsgebied met meer diversiteit aan functies. Daarnaast geven we verdere invulling aan de positionering van het nieuwe stadscentrum met o.a. een nieuw beeldmerk, gebiedscommunicatie over deelprojecten en de daaraan gelieerde verbouwingswerkzaamheden, zodat het winkelcentrum aantrekkelijk blijft als vestigingslocatie voor ondernemers en als verblijfsgebied voor bezoekers.
Versterking historisch karakter winkelcentrum Oud Rijswijk
Het winkelcentrum in Oud Rijswijk is een aantrekkelijk winkelgebied voor ondernemers en bezoekers. Oud Rijswijk heeft juist een dorps karakteristiek ambachtelijk karakter dat grote steden om ons heen missen en waar we trots op zijn. Dit is niet alleen te danken aan de mooie historische locatie, maar zeker ook aan de actieve ondernemers en samenwerking en uitvoering van activiteiten uit de BIZ (de bedrijven investeringszone Oud Rijswijk); we zetten in op het vernieuwen en het verbeteren van de positionering van het oude historische centrum door samen met de ondernemers het historisch karakter te versterken via actieve gebiedscommunicatie en (ruimtelijke) aanpassingen in de openbare ruimte.
Centrummanagement in winkelcentra
Juist in deze periode waarin we als gemeente met de lokale ondernemers hard moeten werken aan de her- en de doorontwikkeling van de winkelcentra, is een goede samenwerking in het gebied cruciaal. Om die reden draagt de gemeente ook komende jaren bij aan het centrum-management van deze winkelcentra.
Het centrummanagement is de verbinder tussen de ondernemers, vastgoedeigenaren en gemeente als het gaat om organisatie en uitvoering op het gebied van marketingcommunicatie, evenementen en activiteiten die een belangrijke bijdrage hebben voor het winkelcentrum. Zij zijn het eerste aanspreekpunt voor lokale ondernemers, vastgoedeigenaren en gemeente. Concreet gaat het dan om het verbinden van alle stakeholders in het gebied, contacten met (potentiële) winkeliers en regie houden op de vertaling van de marketingcommunicatiestrategie voor het hele gebied.
Sterke economische structuur: aandacht voor en integratie van innovatie en duurzaamheid en digitalisering
We bouwen verder aan onze economische positie binnen de regio en benutten hier ook de unieke kansen die onze ligging biedt. Verdere samenwerking met zowel lokale als ook regionale partners leiden tot sterkere werklocaties en ecosystemen en netwerken waarin ondernemers kunnen floreren. We zetten extra in op aandacht voor, aanmoedigen en integratie van innovatie, duurzaamheid en digitalisering.
In 2030 is Rijswijk een belangrijke plek voor innovatieve bedrijven en wordt er in Rijswijk gewerkt aan de praktische toepassing en technieken voor duurzame energie en warmte. Onze economische structuur is daardoor versterkt, bedrijven zijn sterker gebonden aan Rijswijk en creëren spin-off voor nieuwe vestigers en werkgelegenheid. Het aantal banen groeit daarbij mee met het aantal woningen.
Robuuste economische structuur creëren
Onze huidige economie leunt voor een groot deel op de sector (zakelijke) dienstverlening, in termen van werkgelegenheid. Dit is een relatief ‘footloose’ sector, waardoor er weinig sterk aan Rijswijk gebonden werkgelegenheid is. We willen aan Rijswijk gebonden bedrijvigheid, die langjarig hier gevestigd blijft én spin-off genereert in de vorm van inkoop van producten en diensten bij Rijswijkse ondernemers, onderaannemers van dichtbij, nieuwe bedrijven of nieuwe vestigingen van bedrijven. Zo zorgen we ervoor dat Rijswijk een robuuste, duurzame economische structuur krijgt. Dat is te bereiken door een clustering van innovatie.
Kansen verzilveren
In Rijswijk zijn al veel voorwaarden voor onderscheidend innovatieve clusters aanwezig, dit zijn;
(historisch) in Rijswijk gevestigde organisaties, zoals TNO en EPO en veel ICT bedrijven;
het door veel partijen gesteunde initiatief van het Rijswijk Center for Sustainable Geo-energy, met unieke tekstlocatie;
de ligging dichtbij gevestigde én op de meest ideale plek in Zuid-Holland voor aardwarmte;
de aanwezige fysieke ruimte die nodig is voor bedrijven om zich te kunnen vestigen en ontwikkelen;
de opgaven in de gebouwde omgeving op het gebied van duurzaamheid en energie groot en er nog veel kansen te verzilveren zijn, met name als het gaat om temperatuur-verwarming.
Juist nú is ook het moment
De ontwikkelfase waarin geothermie zit is gebaat bij clustervorming. Geothermie is ook een belangrijke bron binnen de duurzame energievoorziening en overige technische (energietransitie) innovaties. Niet alleen het aantal bedrijven maar ook de heterogeniteit van de bedrijvenpopulatie zal in het cluster toenemen (heterogeniteit naar omvang, kennisniveau en technologietoepassing).
Sterk profiel
We positioneren Rijswijk als een groene, bereikbare stad waar innovatie wordt omarmd en zetten in op het versterken van de lokale samenwerking tussen onderwijs en het bedrijfsleven. Daarnaast geven we meer lading aan een gerichte, adequate en stevige profilering en acquisitie per werklocatie. We creëren hierbij meer focus op innovatieve en duurzame partners.
Ruimte voor werkgelegenheid
Een groeiend aantal inwoners betekent dat we ook meer banen willen creëren. Juist in Rijswijk is het MKB ook de banenmotor. Verstedelijking is niet alleen meer wonen toevoegen, maar ook meer werken. Als we bedrijven en organisaties willen behouden, aantrekken en laten starten vraagt dit om voldoende en kwalitatief goede werklocaties en vestigingsmogelijkheden, goed accountmanagement en goede dienstverlening.