Wat gaan we daarvoor doen?

Onderwerpen

Monitoring openbare ruimte

Voor het onderhoud van onze kapitaalgoederen is het belangrijk om te weten in welke staat ze verkeren. Jaarlijks worden dan ook monitoringsrondes uitgevoerd. Tijdens deze vier rondes per jaar, wordt beoordeeld in hoeverre onderhoud van het goed in kwestie nodig is. Onze goederen worden over het algemeen op niveau B onderhouden. In de stadscentra wordt niveau A aangehouden. 

Netheidsonderhoud onkruidverwijdering

Door keuzes in de kadernota kan minder inzet gepleegd worden op onkruidbestrijding. Het schoon– en onkruidvrij houden van straten en voet- en fietspaden is niet meer mogelijk in de woonwijken aan het onderhoudsniveau B te voldoen. Het onderhoudsniveau kan in de woonwijken plaatselijk dalen naar C, door deze financiële situatie. 

Areaalbeheer

Het beheer van de kapitaalgoederen bestaat in hoofdzaak uit twee soorten activiteiten: dagelijks onderhoud en groot onderhoud. In verband met het verschil in soort en omvang van de activiteiten tussen dagelijks –en groot onderhoud is de gewenste wijze van dekking van de daaraan verbonden kosten als volgt:

De budgetten voor dagelijks onderhoud worden rechtstreeks uit de exploitatie gedekt;

De uitgaven voor groot onderhoud kunnen jaarlijks (grote) schommelingen vertonen. Deze financiële schommelingen worden voor groot onderhoud wegen en kunstwerken gedekt vanuit de voorzieningen Groot Onderhoud. Minimaal eens in de 4 jaar worden de beheerplannen en de financiële vertaling op basis van inspecties herzien;

Volgens de financiële verordening ex artikel 212 Gemeentewet van de gemeente worden investeringen voor vervanging (of functionele aanpassing) die groter zijn dan 25.000 geactiveerd en afgeschreven.

Maatschappelijk vastgoed

De gemeente Rijswijk zal zich voor het maatschappelijk vastgoed richten op het actualiseren van het Meerjaren Onderhouds Programma (MOP). Dit proces is essentieel om inzicht te krijgen in de huidige staat van onze gemeentelijke activa en om een realistische financiële reserve op te bouwen. Het actualiseren van de MOP stelt ons in staat om onderhoudswerkzaamheden nauwkeuriger te plannen en prioriteiten te stellen op basis van de meest actuele gegevens. Hieruit zal ook een portefeuille strategie volgen die ons helpt bij het beheren en optimaliseren van onze vastgoedportefeuille.

De brede scholen in Rijswijk zullen op termijn juridisch worden overgedragen aan de verschillende besturen. In 2025 wordt hiermee gestart met Montessorischool Parkrijk. De gemeente zal hierin door een vve constructie participeren voor de kinderopvang en de sportzaal.

Sport- en welzijnscentrum De Schilp staat op de rol om volledig verduurzaamd te worden. Deze verduurzaming wordt gekoppeld aan een grootschalige renovatie van het gehele centrum.

Waar mogelijk wordt zo veel mogelijk ingezet op multifunctioneel bouwen. Hierbij ligt het accent op dubbelgebruik van m2. In 2025 wordt verder gebouwd aan de multifunctionele accommodatie op Sportpark Elsenburg. Hierin worden naast een drietal sportverenigingen maatschappelijke voorzieningen als kinderdagopvang, buitenschoolse opvang, fysiotherapie en podotherapie gehuisvest.

Het areaal bestaat uit:

Indicator

2025

1. Aantal meldingen over de openbare ruimte

aantal

9,000

2. Kwaliteitsniveau

niveau

B

3. Bezettingspercentage maatschappelijk vastgoed

percentage

90%

Groen, Water en Recreatie

Gazon en Gras

ha

194 ha.

Beplanting

ha

111 ha.

Bomen

stuks

30,066

Water

km

63 km.

Voorzieningen voor kinderen en jeugd

Speeltoestellen

stuks

961 stuks

Wegen, civiele kunstwerkenen verkeer

Verkeerregelinstallatie

stuks

45 stuks

Doorgaande wegen en pleinen

ha

109 ha.

Bruggen, tunnels en viaducten

stuks

310 stuks

Lichtmasten (incl. armaturen)

stuks

9.600 stuks

Volksgezondheid en milieu

Afvalbakken

stuks

970 stuks

ONdergrondse verzamelcontainers

stuks

800 stuks

Bovengrondse verzamelcontainers

stuks

320 stuks

Riolering en hemelwaterafvoer

km

231 km

Vastgoed

Brede Schoollocaties in eigendom bij de gemeente Rijswijk 

aantal

4

Cultuurlocaties

aantal

4

Sportlocaties (geen onderdeel van brede school)

aantal

5

Welzijnslocaties/wijkwelzijnswerk

aantal

4

Welzijnslocaties/kinderopvang

aantal

6

Ateliers (gebouwen)

aantal

2

Woningen

aantal

11

Winkelpanden

aantal

4

Fietsenstallingen

aantal

2

Kinderboerderijen

aantal

2

Overige gebouwen

aantal

8