Benodigde en beschikbare weerstandscapaciteit

Het bepalen van de benodigde weerstandscapaciteit wordt uitgevoerd met behulp van een risicosimulatie (Monte Carlo methode). Dit is een onderdeel van NARIS® waarbij gebruik wordt gemaakt van de inschattingen van de kansen en gevolgen zoals die per risico zijn aangegeven. Op basis van de risicosimulatie kan worden berekend welk bedrag er benodigd is om de geïdentificeerde risico’s in financiële zin af te dekken. Hierbij wordt gerekend met een zekerheidspercentage van 90%.

Het reserveren van het maximale bedrag van de opgenomen risico's is namelijk niet reëel, omdat de risico's niet allemaal tegelijk en in hun maximale omvang zullen optreden. Het resultaat van deze simulatie is dat met een benodigde weerstandscapaciteit van 8.013.038 het voor 90% zeker is dat alle risico's kunnen worden afgedekt. Ter informatie is in de volgende tabel de benodigde weerstandscapaciteit opgenomen bij het hanteren van naastgelegen zekerheidspercentages.

Tabel 2: Benodigde weerstandscapaciteit: bij verschillende zekerheidspercentages

Percentage

Bedrag

75%

6.693.071

80%

7.051.546

85%

7.473.961

90%

8.013.038

95%

8.865.906

Analyse risicomanagement RijswijkBuiten

Afzonderlijk van het gemeente breed gehanteerd risicomanagementsysteem systeem is een risicoanalyse uitgevoerd op de grondexploitatie Rijswijk Buiten. Omdat de werkwijze niet geheel overeenkomt met het gehanteerde systeem worden de resultaten apart vermeld en zijn deze niet opgenomen in bovenstaand overzicht. In de berekening van de benodigde weerstandscapaciteit en het weerstandsvermogen wordt wel rekening gehouden met de uitkomsten van de risicoanalyse van Rijswijk Buiten voor zover deze niet kunnen worden opgevangen binnen de Grondexploitatie. In de Tiende herziening van de grondexploitatie Sion-’t Haantje is er een totaalbedrag aan gekwantificeerde risico’s opgenomen van 4,794 miljoen.

Het verwachte nadelige saldo van de Grondexploitatie 2022 bedraagt 3,840 miljoen, waardoor er binnen de Grondexploitatie geen buffer meer is voor het opvangen van risico’s en deze moeten worden meegenomen in de berekening van de weerstandscapaciteit van de gemeentelijke begroting.

In het vierde kwartaal 2022 zullen de effecten van de huidige macro-economische en financiële situatie in beeld worden gebracht en verwerkt in de begin 2023 vast te stellen elfde herziening van de grondexploitatie. De geraamde opbrengsten gronduitgifte staan door een bouwkostenstijging die groter is dan de stijging van de Vrij-Op-Naam-prijzen onder druk. Tevens zijn de budgetten voor de civiele werken, het bouw- en woonrijp maken, als gevolg van de forse prijsstijgingen niet meer toereikend. De verwachting is dat het nadelig saldo aanzienlijk zal toenemen.

Totaal benodigde weerstandscapaciteit

Totaal benodigde weerstandscapaciteit

Uitkomst risicomanagementsysteem

8.013.038

Uitkomst risicoanalyse RijswijkBuiten

4.794.000

Totaal

12.807.038

Beschikbare weertandscapaciteit

De beschikbare weerstandscapaciteit van de gemeente Rijswijk bestaat uit het geheel aan middelen dat de organisatie daadwerkelijk beschikbaar heeft om de risico's in financiële zin af te dekken.

Weerstand

Startcapaciteit

Algemene reserve

42.932.685

Onvoorzien

50.000

Totale weerstandscapaciteit

42.982.685

Relatie benodigde en beschikbare weerstandscapaciteit

Om te bepalen of het weerstandsvermogen toereikend is, moet de relatie worden gelegd tussen de financieel gekwantificeerde risico's en de daarbij gewenste en beschikbare weerstandscapaciteit. De relatie tussen beide componenten wordt in onderstaande figuur weergegeven.

De benodigde weerstandscapaciteit die uit de risicosimulatie voortvloeit, kan worden afgezet tegen de beschikbare weerstandscapaciteit. De uitkomst van die berekening vormt het weerstandsvermogen.

Ratio weerstandsvermogen =

Beschikbare weerstandscapaciteit

=

42.982.685

=

3,35

Benodigde weerstandscapaciteit

12.807.038

Om het weerstandsvermogen te kunnen beoordelen dient te worden vastgesteld welke ratio de gemeente Rijswijk nastreeft. Hiertoe wordt op grond van de nota weerstandsvermogen en risicomanagement gebruik gemaakt van onderstaande waarderingstabel.

Waarderingscijfer

Ratio

Kwalificatie

A

>2.0

uitstekend

B

1.4-2.0

ruim voldoende

C

1.0-1.4

voldoende

D

0.8-1.0

matig

E

0.6-0.8

onvoldoende

F

<0.6

ruim onvoldoende

De ratio valt in categorie A. Geconcludeerd kan worden dat op dit moment, volgens de huidige analyse van de mogelijke risico’s, vertaald in het benodigde weerstandsvermogen, de kwalificatie ‘uitstekend’ van toepassing is.

Ten opzichte van de jaarrekening 2021 is de ratio weerstandsvermogen toegenomen van 3,0 naar 3,35. Dit is voornamelijk het gevolg van de toevoeging van een positief saldo aan de algemene reserve.