Beleidsproduct 7.1 Volksgezondheid

Wat willen we bereiken?

Dierenwelzijn

  1. We willen ten aanzien van vervoer, opvang en verzorging van dieren in nood voldoen aan de wettelijke eisen (Wet Dieren, Besluit houders van dieren).

  2. We willen de ganzenpopulatie op een beheersbaar niveau houden van 500-600 ganzen.

  3. We willen een hondvriendelijke gemeente blijven.

  4. We moedigen het chippen van katten aan.

  5. We willen bewustwording met betrekking tot dierenwelzijn vergroten.  

  6. We willen samenwerken met andere gemeenten en kennis en ervaring delen.        

  7. We gaan met buurgemeenten in gesprek over de noodzaak van een financiële bijdrage aan diverse dierenorganisaties in de regio.

Volksgezondheidszorg

Belangrijke randvoorwaarden voor een inclusieve samenleving zijn de fysieke en mentale gezondheid van onze inwoners. We zetten daarom in op het stimuleren van een gezonde omgeving en het maken van gezonde keuzes. Dit gaat zowel over aspecten als alcohol, voeding, roken en bewegen. Dit sluit aan bij de landelijke beweging van ‘zorg naar gezondheid’ waarbij preventie meer zorg in de toekomst moet voorkomen. We willen o.a. door middel van de brede spuk regeling een kwaliteitsslag bereiken in het lokale preventieve veld door de samenwerkingen tussen partijen te bevorderen en bestaande interventies te verbeteren.

Wat gaan we daarvoor doen?

Dierenwelzijn

Ad.1:    We voeren de overeenkomsten uit die we hebben met:

  • Dierenasiel het Julialaantje

  • Dierenambulance Den Haag e.o.

  • Vogelopvang de Wulp

  • Het Knaaghof

  • Kinderboerderij het Akkertje,

  • Kinderboerderij de Drassige driehoek,

Ad.2:    We geven uitvoering aan het ganzenbeheerplan.

Ad.3:    We geven uitvoering aan het Hondenbeleid 2020.

Ad.4:   In de landelijke actiemaand juni bieden we samen met dierenkliniek Eisenhower het chippen van katten tegen gereduceerd bedrag aan.

Ad.5:     We zetten diverse communicatiemiddelen in om bewustwording van dierenwelzijn te vergroten.

Ad.6:     We nemen actief deel aan het landelijke kennisplatform Diervizier. 

Ad.7:     Een aantal buurgemeenten geeft geen of een beduidend kleinere financiële bijdrage aan diverse dierenorganisaties terwijl deze organisaties wel dieren afkomstig uit die gemeenten opvangen en verzorgen. Het is voor alle gemeenten van belang dat deze dierenorganisaties behouden blijven. We willen deze buurgemeenten vragen om hun verantwoordelijkheid hierin te nemen. 

Onderstaand de benodigde budgetten voor Dierenwelzijn:

Organisatie

Benodigd exploitatiebudget

Contributie WBE Delfland

50

Dierenasiel Julialaantje

50.000

Dierenambulance Den Haag e.o.

32.000

Ganzenbeheer

5.000

Vogelopvang de Wulp

7.000

Knaaghof

5.500

Chipactie katten

1.000

Vrijwilligers Drassige driehoek

3.500

Onvoorzien

950

Totaal

105.000

Volksgezondheidszorg

Voor de gezondheid wordt het leefstijlprogramma Happy Fit aangeboden. Gemeente Rijswijk is aangesloten bij Jongeren op Gezond Gewicht. M.b.t. alcohol en roken doet gemeente Rijswijk mee met campagnes zoals IkPas en Stoptober.

  • Gemeente Rijswijk zet de middelen uit nationale akkoorden als IZA-GALA in om de gezondheid van inwoners te verbeteren. Het gaat hierbij om verschillende aspecten van gezondheid zoals het verbeteren van de leefomgeving, in beweging blijven en het terugdringen van gezondheidsachterstanden.

  • De inzet op de IZA-GALA ketenaanpakken en kwaliteitsslag op de GALA thema’s met bijbehorende uitvoering, realiseren we door de samenwerkingen tussen lokale partijen te bevorderen en bestaande interventies te verbeteren. We coördineren ‘Kind naar Gezond Gewicht, Kansrijke Start, Valpreventie en Welzijn op Recept’, waarbij samenwerking tussen medisch- en sociaal domein wordt bevorderd.

  • Voor de gezondheid van kinderen voert de jeugdgezondheidszorg (JGZ) naast wettelijke taken het Programma op Maat uit. Daarnaast is de JGZ betrokken bij Kansrijke Start wat zich richt op de eerste duizend dagen van ieder kind en bij Kind naar Gezond Gewicht wat zich richt op kinderen met overgewicht