Overige lokale heffingen/belastingen

Algemeen

Het geschatte inflatiepercentage voor het jaar 2023 is 2,4%. De tarieven van de overige heffingen en belastingen worden met het geschatte inflatiepercentage van 2,4% verhoogd.

Leges

Voor de Leges is het uitgangspunt dat deze maximaal 100% kostendekkend mag zijn. Dat betekent dat de geraamde baten niet hoger mogen zijn dan de toerekenbare geraamde lasten. De eerste doorrekening van de kostendekkendheid leidde tot een kostendekkendheidspercentage van meer dan 100%. Deze overschrijding van de opbrengstlimiet werd geheel veroorzaakt doordat in 2023 aanzienlijke baten worden verwacht uit een aantal grote bouwprojecten. De baten van deze vergunningaanvragen worden volledig verantwoord in het jaar van aanvraag. De gemeentelijke lasten met betrekking tot deze projecten zullen echter over meerdere jaren doorlopen. Om deze lasten ook in de toekomst te kunnen opvangen, wordt voorgesteld om een dotatie te doen aan de voorziening ex artikel 44, lid 2 BBV van 300.000. Rekening houdend met deze dotatie komt de kostendekkendheid in de voorliggende begroting uit op 99%.

Met de invoering van de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging (Wkb) per 1 januari 2023 verandert ook Titel 2 van de Legesverordening. Als gevolg van deze wijzigingen zijn de tarieven voor de vergunningaanvragen die vallen onder de Omgevingswet en de Wet Kwaliteitsborging (Wkb) opnieuw berekend. In de Legesverordening zijn deze aanpassingen verwerkt. Als de Omgevingswet niet op 1 januari 2023 in werking treedt, blijft de huidige verordening voor Titel 2 geldig. In januari of februari 2023 wordt dan een voorstel aan de raad gedaan voor de hoogte van de betreffende tarieven, omdat de kostendekkendheid dan opnieuw moet worden berekend.

Precariobelasting

De precariobelasting wordt geheven voor het hebben van voorwerpen onder, op of boven voor de openbare dienst bestemde gemeentegrond.

Voor de precario wordt voorgesteld om de tarieven voor terrassen en uitstallingen vast te stellen op nul. Dit komt voort vanuit het streven van Rijswijk om een gunstig vestigingsklimaat te creëren voor bedrijven en het streven naar een verbetering van de levendigheid van de winkelgebieden.

Voor het tarief voor standplaatsen wordt voorgesteld om het tarief te verhogen met de geschatte inflatie van 2,4%.

Precario op buizen en leidingen van Nutsbedrijven is met ingang van belastingjaar 2022 van rechtswege afgeschaft. Met deze afschaffing is rekening gehouden in de begroting.

Parkeerbelasting

De tarieven voor vergunning parkeren zullen in 2023 aangepast worden. De prijsstijging ligt rond de 2,4% conform de afspraak van de raad in de kadernota 2023. Ook het tarief voor betaald parkeren is ongeveer met hetzelfde percentage opgehoogd. Bedragen zijn afgerond naar ronde bedragen op 5 eurocent.

Naheffingsaanslag

Het maximale tarief voor de naheffingsaanslag is landelijk vastgesteld op 72,90 (was 66,50). In het kader van open en transparant begroten is de onderbouwing van de kosten van de naheffing dit jaar in de begroting opgenomen. Uit de berekening blijkt dat de kosten voor een naheffing in Rijswijk hoger zijn dan het maximale tarief. Voorgesteld wordt de huidige prijs te verhogen met eenzelfde percentage (afgerond) als de kosten voor betaald parkeren en parkeervergunningen. De kosten van de naheffingsaanslag worden daarmee vastgesteld op 62,50 (was 61,-), vermeerderd met de voor het betreffende parkeerplaats geldende tarief van de parkeerbelasting voor het eerste uur.

BIZ-belasting

De BIZ-belasting is een gebonden heffing die bestemd is voor het bevorderen van leefbaarheid, veiligheid, ruimtelijke kwaliteit of een ander mede publiek belang in de openbare ruimte van de BI-zone. De Raad heeft onlangs de Verordening BI-zone Oud Rijswijk 2020 t/m 2024 vastgesteld. Het tarief is voor 2023 vastgesteld op 660,-.

Toeristenbelasting

De toeristenbelasting wordt geheven van hotels. Zij betalen het tarief per overnachting per persoon. De hotels mogen de toeristenbelasting verhalen op de personen die overnachten. Toeristenbelasting is alleen van toepassing op niet-inwoners van de gemeente.

In het Raadsbesluit 21-045 Corona Maatregelenpakket Samen Rijswijk heeft de raad besloten om het tarief voor Toeristenbelasting 2020 en 2021 op nul te stellen. De dekking hiervoor kwam uit het Groeifonds. Vanaf 2023 wordt het tarief in lijn gebracht met het regionaal gemiddelde. De meeropbrengsten vloeien terug naar het Groeifonds. In de meerjarenbegroting stijgt het tarief naar minimaal 3,50. Dit komt tegemoet aan de wens van de hoteliers om vroegtijdig duidelijkheid te verschaffen in het tarief.

Voor 2023 wordt voorgesteld om het tarief voor toeristenbelasting vast te stellen op 3,50 per persoon per overnachting.