Inkomende subsidies
Rijswijk ontwikkelt zich van een financieel risicovol profiel naar een financieel neutraal profiel. Daarin past bewuste keuzes maken in de rol die de gemeente kiest en ook het benutten van externe financieringsmogelijkheden, zoals inkomende subsidiemogelijkheden voor o.a. sociale taken, sport, kunst en cultuur, energietransitie, leren en ontwikkelen, veiligheid/ondermijning. Rijswijk zet met haar nieuwe coalitieakkoord in op de ambitie voor een gezonde groei van de stad. Het optimaliseren van het subsidieverwervings- en verantwoordingsproces past in het programma Groeien met de stad.
Het verwerven van derde geldstromen wordt hierin genoemd als middel om een bijdrage te leveren aan het realiseren van de doelstelling 'Rijswijk werkt actief aan de (co-) financiering van opgaven op basis van derde geldstromen vanuit medeoverheden en private financieringsbronnen' en 'De ambtelijke organisatie richt zich actief op het werven van derde geldstromen die bijdragen aan de realisatie van beleidsdoelstellingen'.
De rijksoverheid stimuleert oplossingen middels het verstrekken van subsidies. De financiering van de aanpak door fondsenvorming gaat onder meer ten laste van het Gemeentefonds. Zo is ten behoeve van de Woningbouwimpuls en het Volkshuisvestingsfonds respectievelijk € 1 miljard en € 600 miljoen aan het Gemeentefonds onttrokken. Daarmee is de Algemene Uitkering lager en kunnen gemeenten vervolgens een specifiek beroep doen op deze middelen.Rijswijk beschikt over kansrijke projecten en ontwikkelingen, zoals de Woningbouwimpuls, Regeling huisvesting aandachtsgroepen, gebiedsontwikkelingen en FlexWonen waarvoor rijkssubsidies verkregen of aangevraagd zijn.