Digitalisering
Wat willen we bereiken?
Het Informatiebeleidsplan 2024-2027 is op 23 april 2024 door de gemeenteraad vastgesteld. Het plan heeft als doel om de organisatie te ondersteunen met een duurzaam en robuust IT- en informatielandschap, in te spelen op nieuwe ontwikkelingen en toenemende maatschappelijke vragen, en de samenwerking zowel intern als extern te verbeteren. Door deze doelen te realiseren, streeft de gemeente Rijswijk ernaar om haar ambities waar te maken en een veerkrachtige toekomst te bouwen.
Het Informatiebeleidsplan is gebaseerd op drie pijlers:
Stabilisatie: We zorgen voor een stevige basis voor onze IT- en informatiesystemen. Dit betekent dat we ervoor zorgen dat onze systemen betrouwbaar, veilig en up-to-date zijn en de continuïteit binnen onze organisatie gewaarborgd is door het naleven van wet- en regelgeving.
Innovatie: We zorgen voor een flexibele en wendbare informatievoorziening, door het inzetten van nieuwe technologieën, het ontwikkelingen van oplossingen die niet alleen de efficiëntie vergroten maar ook de dienstverlening aan onze burgers verbeteren.
Relatie: We bouwen, onderhouden en versterken relaties, zowel intern als extern. Dit betekent dat we goede verbindingen opbouwen, onderhouden en versterken met verschillende belanghebbenden.
Wat gaan we daarvoor doen?
Per pijler zijn er verschillende acties die bijdragen aan het uitvoeren van de pijlers. Deze acties staan hieronder omschreven.
Stabilisatie
Invoering Digital Service Act (DSA)
De invoering van de Digital Service Act (DSA) zorgt voor een veilige en verantwoordelijke digitale omgeving in Europa. Deze wet beschermt de rechten van gebruikers op digitale diensten zoals websites en platforms. In 2025 gaan we ervoor zorgen dat onze diensten aan deze richtlijnen voldoen.
Invoering eIDAS 2.0
EIDAS 2.0 is een nieuwe verordening voor een Europese digitale identiteit, waardoor het makkelijker en veiliger wordt om binnen Europa online zaken te regelen. Dankzij deze verordening kunnen mensen met een digitaal inlogmiddel (zoals DigiD) inloggen bij organisaties in de Europese Economische Ruimte (EER). EIDAS 2.0 zorgt ervoor dat mensen in Europa een veilige digitale portemonnee krijgen om hun identiteitsgegevens, zoals hun naam en adres, makkelijk en veilig te bewaren en delen.. Daarmee is het mogelijk om veilig in te loggen, zichzelf te identificeren en een digitale handtekening te zetten. In 2025 zullen we ervoor zorgen dat onze systemen voldoen aan deze nieuwe verordening
Aansluiting E-depot
In 2025 zal de gemeente Rijswijk aansluiten op een E-depot. Dit betekent dat alle digitale, op termijn over te dragen, archieven in een centraal digitaal systeem bij het Stadsarchief komen te staan. Net als een papieren document kan ook digitaal materiaal vergaan. Bij digitale informatie gebeurt dat vaak sneller dan een gemiddeld papieren document. Bestanden verouderen snel en kunnen binnen een aantal jaar onleesbaar worden, omdat de software niet meer wordt gebruikt. Om de digitale informatie toegankelijk en integer te houden, wordt deze in het E-depot opgenomen. Daar wordt de informatie constant in de gaten gehouden. Bij dreigende veroudering wordt ingegrepen. Dit kan betekenen dat informatie overgezet wordt naar een nieuwere versie van de software of zelfs naar een heel nieuw bestandsformaat.
Wet open overheid (Woo)
Per 1 mei 2022 is de Wet open overheid (Woo) in werking getreden. De Woo verplicht bestuursorganen om de informatiehuishouding op orde te brengen en uit eigen beweging informatie uit 17 informatiecategorieën te publiceren. Dit heet actieve openbaarmaking. Voor gemeenten geldt dat de actieve openbaarmakingsplicht voor de volgende informatiecategorieën op 1 november 2024 in werking treedt per Koninklijk Besluit:
Wetten en algemeen verbindende voorschriften
Overige besluiten van algemene strekking
Organisatie en werkwijze
Bereikbaarheidsgegevens
Om te voldoen aan de gestelde verplichtingen is de gemeente Rijswijk in 2022 gestart met het project wet Open Overheid. Via rijswijk.nl/wetopenoverheid wordt informatie in 7 verschillende informatie categorieën actief openbaar gemaakt. De implementatie van de Woo ligt in Rijswijk dus goed op schema.
Eén van de maatregelen om uitgaven en inkomsten in evenwicht te brengen is dat tot nader order de verdere uitrol van de Woo is gepauzeerd. We blijven informatie actief openbaar maken binnen de bovengenoemde informatie categorieen die gerealiseerd zijn.
Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer
De Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer heeft als doel om de digitale communicatie tussen burgers en de overheid te vereenvoudigen en te verbeteren. Deze wet verplicht overheidsinstanties om digitale communicatie goed te regelen en toegankelijk te maken voor iedereen. Het uitvoeringsprogramma Digitalisering Dienstverlening en informatie van de afdeling Burgerzaken speelt een cruciale rol in de invoering van deze wetgeving.
Innovatie
Beleid voor kunstmatige intelligentie en algoritmes
In maart 2024 is de Artificial Intelligence Act (AI Act) goedgekeurd door het Europese parlement. We ontwikkelen in 2025 beleid om te voldoen aan de eisen van deze AI-verordening en tegelijkertijd ook de kansen van deze nieuwe technologieën te kunnen verzilveren.
Common Ground
Common Ground is een moderne manier om informatie uit te wisselen tussen gemeenten, waardoor dit eenvoudiger en flexibeler zal gaan. Met opnieuw inrichten van de informatievoorziening kunnen gemeenten hun dienstverlening en bedrijfsvoering verbeteren. In 2025 willen we dit gaan waarmaken door onze architectuur hierop aan te passen.
Data-ondersteund werken:
Binnen de gemeente worden er veel beslissingen genomen en beleid geschreven. Wanneer we deze beslissingen en beleid kunnen onderbouwen met cijfers en feiten zal de kwaliteit ervan verder toenemen. Hierbij benutten we eigen data en data uit externe bronnen.
Cloud-strategie
SaaS (Software As A Service) is het naar de ‘cloud overgaan van applicaties’. Steeds meer applicaties worden door de leverancier naar SaaS overgezet, zodat de gemeente op enig moment de stap naar SaaS wel moet maken. Dit biedt de gemeente een aantal relevante voordelen, met name omdat de leverancier een complete dienst biedt. In 2025 zullen we doorgaan met de overstap naar cloudoplossingen voor verschillende applicaties zodat de continuïteit van onze primaire processen geborgd blijft. Om als gemeente in control te blijven bij het enerzijds ‘naar de cloud brengen’ van de applicaties, maar ook het bewaken van een juiste IT-dienstverlening hierna, vervolgen we de transitie naar een regieorganisatie.
Relatie
Onder de pijler 'relatie' richten we ons op het versterken van de samenwerking binnen de gemeente en met externe partners. Dit betekent dat we interne relaties tussen verschillende teams en externe relaties met organisaties en leveranciers verbeteren. Door beter samen te werken, kunnen we nog beter reageren op de behoeften van onze burgers en partners. Binnen de gemeente stimuleren we samenwerking tussen verschillende afdelingen om ervoor te zorgen dat we een efficiënte en goede informatievoorziening kunnen garanderen. Dit betekent dat we kennis en expertise binnen de organisatie delen en samen aan gemeenschappelijke doelen werken, zoals het inrichten van de regieorganisatie.