Beleidsproduct 4.2 Onderwijshuisvesting

Wat willen we bereiken?

Er is voldoende capaciteit aan flexibele, duurzame onderwijshuisvesting om de Rijswijkse leerlingen een onderwijsplek te bieden.

De gemeente is (financieel) verantwoordelijk voor de huisvesting van scholen op het grondgebied van de gemeente. De gedeelde visie van de gemeente en de schoolbesturen op het Rijswijkse scholenlandschap van de toekomst is vastgelegd in het Integraal Huisvesting Plan (IHP). Het IHP bestaat uit een analyse van trends en ontwikkelingen, een inventarisatie van de huidige voorzieningen, afspraken over onderwijshuisvestingen en een financiële paragraaf. Hiermee wordt een vooruitblik gegeven op de huisvestingsopgave voor de komende 20 jaar.

Wat gaan we daarvoor doen?

Samen met de schoolbesturen streven we naar een toekomstbestendig onderwijslandschap en onderwijshuisvesting. Het onderwijsaanbod is toegankelijk, divers, goed gespreid en sluit aan op de vraag van de maatschappij. Veranderingen in onderwijsvisies, concepten en samenwerking makenakt dat er meer flexibiliteit wordt gevraagd van onderwijsgebouwen.

  • Bij de (vervangende) nieuwbouw kiezen we voor de bouw van energie neutrale scholen (ENG) in plaats van bijna energie neutrale scholen (BENG).

  • Er wordt uitgegaan van Frisse Scholen B (norm voor luchtverversing en temperatuur).

  • We bouwen exploitatiegericht, toekomstbestendig en duurzaam.

  • Met de schoolbesturen is de afspraak gemaakt om per project te onderzoeken welke financiële bijdrage het schoolbestuur kan leveren om de uitgesproken intentie te realiseren om gebouwen met een hoger kwaliteitsniveau volgens het principe van Total Cost of Ownership (TCO).

  • In 2025 wordt, samen met de schoolbesturen het proces opgestart tot het herijken van het IHP voor de komende 20 jaar.

  • Op basis van de uitwerking van het IHP 2021-2026 zal er voor de uitbreiding van de Melodie, de Piramide en de (ver)nieuwbouw van de GSR/de Akker haalbaarheidsonderzoeken plaatsvinden die nader worden uitgewerkt in de voorbereidingsfase.

  • Om het tekort aan onderwijsplekken in Rijswijk, met name in het ontwikkelgebied Pasgeld, op te vangen wordt er voor augustus 2025 tijdelijke huisvesting gerealiseerd. Hierin zal een nieuwe school starten, vooralsnog als dependance van de basisschool de Piramide. Op termijn moet deze school uitgroeien tot een zelfstandige school.

  • Met de nieuwbouw van de Steenvoordeschool zal naar verwachting eind 2024 worden gestart, zodat de verwachte oplevering van het gebouw eind 2025 zal zijn.

Wat mag het kosten?

De (verwachte) investeringen van de diverse projecten uit het IHP 2021-2026 zijn verwerkt in het (meerjaren)investeringsplan.

Op basis van de haalbaarheidsonderzoeken, de definitieve besluitvorming, de start van het bouwproces en de dan geldende normbedragen van de Verordening voorziening huisvesting onderwijs zullen deze verwachte investeringsbedragen moeten worden bijgesteld, zoals vastgesteld in het IHP. Hiervoor wordt dan een raadsvoorstel opgesteld.