Beleidsproduct 6.1 Samenkracht en burgerparticipatie

Wat willen we bereiken?

Welzijn

Inwoners doen naar vermogen mee, kijken naar elkaar om en helpen elkaar waar nodig. We willen dat Rijswijk een stad is waar geen verdeeldheid is en waar inwoners zich veilig en thuis voelen. Een inclusieve samenleving. Waar inwoners een sterk sociaal netwerk hebben waar ze op terug kunnen vallen. Waar we voor elkaar zorgen. Met gelijke kansen en waar gelijke behandeling de norm is.

Preventie en gezondheid

Belangrijke voorwaarden voor een inclusieve samenleving is de lichamelijke en mentale gezondheid van onze inwoners. We hebben als doel het aanmoedigen van een gezonde leefomgeving en het maken van gezonde keuzes. Dit gaat zowel over onderwerpen als alcoholgebruik, voeding, roken en bewegen, als over zingeving, eenzaamheid, sociale verbinding en anti-discriminatie.

Dit sluit aan bij de landelijke beweging van ‘zorg naar gezondheid’ waarbij het voorkomen van problemen moet voorkomen dat in de toekomst meer zorg nodig is.

Inburgering en nieuwkomers

We hebben aandacht voor statushouders en Oekraïense ontheemden die in Rijswijk wonen. We willen dat zij actief mee kunnen doen en een leven in Rijswijk opbouwen waarin ze zichzelf kunnen redden. De gemeente ondersteunt hen hierbij door een breed aanbod aan taal, werk en integratietrajecten. Deze activiteiten zijn afgestemd op hun persoonlijke behoeften. Ook willen we de bestaanszekerheid en het welzijn van statushouders en Oekraïense ontheemden verbeteren en waarborgen. Dit doen we onder meer via het aanbod van minimaregelingen.

Talentontwikkeling

De gemeente Rijswijk, scholen, kinderopvang en andere betrokken partners vinden het belangrijk dat kinderen en jongeren hun talenten leren ontdekken en zich ontwikkelen om het beste uit zichzelf te halen. Het is een gezamenlijke verantwoording om activiteitenprogramma's te organiseren die bijdragen aan de gezondheid, de algemene ontwikkeling en/of sociale vaardigheden en kansengelijkheid van onze Rijswijkse jeugdigen. De activiteitenprogramma’s zijn gericht op sport, kunst, cultuur, techniek, natuur en milieu, gezondheid en taal. Op deze manier waarborgen we voldoende (veilige) voorzieningen om buiten te spelen, te ontmoeten, te sporten en in aanraking te komen de natuur (openbare speelplekken, speeltuinen, scouting, kinderboerderij, natuurtuin, schooltuin). Jeugdigen hebben hierin hun eigen stem en worden betrokken bij het tot stand komen van het aanbod.

Preventief Jeugdbeleid

In een goed functionerend jeugdstelsel spelen meerdere factoren een rol. Naast een sterke pedagogische basis, is de inzet op preventie belangrijk. Preventie voorkomt dat alledaagse opgroei- en opvoedproblemen erger worden en richt zich op het voorkomen en vroegtijdig herkennen van risico’s en problemen.

Bij het algemene en preventieve jeugdbeleid gaat het om het verminderen van risicofactoren en het stimuleren van de beschermende factoren die bijdragen aan het veilig, gezond en kansrijk opvoeden en opgroeien. Dit doen we onder andere door de driehoek thuis, school en vrije tijd met elkaar te verbinden. Deze zijn belangrijk voor de ontwikkeling van jeugdigen.

De interventies zijn onder te verdelen in 3 lagen. Er is een breed aanbod van algemene (basis)voorzieningen voor de jeugdigen en hun ouders, het universele preventie aanbod en het selectieve preventie aanbod. En als laatste is er nog een klein deel dat valt onder het geïndiceerde preventieaanbod. Dit is bijvoorbeeld Thuisbegeleiding bij gezinnen of Stevig ouderschap. Daarnaast is er een aanbod van een aantal interventies voor jeugdigen/ouders met een verhoogd risico, zoals bijvoorbeeld een aantal maatjesprojecten ouder/kind of Sociale Vaardigheidstrainingen.

Wat gaan we daarvoor doen?

Welzijn

We vervlechten het welzijn- en armoedebeleid in een overkoepelende uitvoeringsagenda. Op het gebied van welzijn voeren we onder meer de volgende acties uit:

  • We zetten flatcoaches in;

  • We voeren een communicatiecampagne uit gericht op bewustwording op het gebied van inclusie;

  • We werken toe naar het predicaat ‘Dementievriendelijke gemeente’.

Voor welzijnswerk zorgen we voor een breed programma van diensten, projecten en activiteiten, die we voortdurend controleren op relevantie en effect. De volgende thema's bepalen de komende jaren het aanbod: langer zelfstandig wonen, preventieve jeugdaanpak, tegengaan van armoede, schulden en eenzaamheid, mantelzorg, vluchtelingenbegeleiding, vrijwilligers en inclusie. Vanaf 2025 ligt de aandacht op 3 uitdagingen:

  • Integrale wijkondersteuning: Dit omvat vrijwel alle hierboven genoemde thema's.

  • Ketenaanpakken: in een totaalaanpak van welzijnswerk werken we nauw samen met onze lokale partners om de kwetsbare inwoners beter te kunnen helpen. In 2025 stappen we over van netwerkoverleggen naar ketenaanpakken. Of het nu gaat om valpreventie, taalontwikkeling, ondersteuning van statushouders of schuldhulpverlening.

  • Voorliggend veld/preventie: een van de meest urgente thema's is het versterken van het voorliggende veld door preventieve maatregelen. Dit omvat initiatieven zoals valpreventie, het bevorderen van lichaamsbeweging, en het aanmoedigen van sociale ontmoetingen

Opstellen van een meerjarige strategische agenda om toe te werken naar toekomstbestendig welzijnswerk in Rijswijk.

Preventie en gezondheid

  • We werken aan bekendheid van onze antidiscriminatievoorziening en meldingsbereidheid van inwoners.

  • Voor geestelijke gezondheidszorg wordt de hulp ingeschakeld van de GGD en Indigo B.V.

  • Door middel van de brede spuk regeling werken we aan de thema’s van het GALA (Gezond en Actief Leven Akkoord) die ons helpen de sociale basis in Rijswijk te versterken. Ook in 2025 werken we onder andere aan het verminderen of voorkomen van eenzaamheid bij kwetsbare doelgroepen. Door de ontwikkeling van de IZA-GALA ketenaanpakken centraal te stellen, verbeteren we de samenwerking tussen plaatselijke partijen om onze ondersteuning op het gebied van gezondheid, sport en bewegen aan onze inwoners te verbeteren.

Inburgering en nieuwkomers

  • In 2025 worden in Rijswijk op twee locaties statushouders gehuisvest. We begeleiden statushouders met een passend inburgeringstraject zodat ze zo snel mogelijk zelfstandig kunnen meedoen in de samenleving;

  • In 2025 worden in Rijswijk op een locatie Oekraïense ontheemden gehuisvest. We geven deze groep, conform de reeds vastgestelde beleidsregels, toegang tot onze gemeentelijke minimavoorzieningen; 

  • We vragen Oekraïense ontheemden vanaf 1 januari 2025 een eigen bijdrage te betalen. De hoogte van de eigen bijdrage hangt af van het inkomen en de persoonlijke situatie. De eigen bijdrage is een gevolg van de wijziging van de Tijdelijke Wet Oekraïense Ontheemden (TWOO);

  • We onderzoeken de mogelijkheid om samen met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) voorinburgering te bieden aan asielzoekers waarvan we weten dat deze in Rijswijk worden geplaatst. Zo benutten we de mogelijkheid om vroeg te beginnen met inburgering en vergroten we de slagingskansen van statushouders.

Talentontwikkeling

Het huidige aanbod zetten we ook in 2025 voort, zoals Brede Regeling Combinatiefuncties, De Ontdekkers, Expeditie Rijswijk, Epic Youth (online jongerenwerk) en Helden van de Natuur.

Preventief Jeugdbeleid

Meer dan ooit is er behoefte om inzicht te krijgen in wat de investering in preventief jeugdbeleid oplevert. Wat kunnen we zeggen over de effectiviteit van de interventies, de overlap van interventies, over het bereik van de juiste doelgroepen en de waarde om te (blijven) investeren in preventie.

Met het actieplan gaan we:

  • Integrale meetbare indicatoren en resultaatafspraken vastleggen en bespreken met externe partners;

  • De effectiviteit van de interventies inzichtelijk maken;

  • Verzamelen van data, hoe effectief is de preventieve inzet;

  • Kwaliteitsslag maken ten aanzien van onze preventieve inzet, investeren we in de goede dingen, voor de juiste doelgroep, wat kan anders en wat ontbreekt;

Naast de kwalitatieve verbeterslag die we wensen te maken ligt er ook een financiële taakstelling voor meerdere jaren om te komen tot een bezuiniging. Deze taakstelling loopt in 3 jaar op tot €400.000 per jaar structureel. Samen met de raad willen we bepalen welke keuzes er kunnen worden gemaakt om deze taakstelling te realiseren.