Beleidsproduct 6.3 Inkomensregelingen
Wat willen we bereiken?
Inkomen en Participatie
We willen dat inwoners die (nog) niet toe zijn aan betaald werk meedoen in de samenleving. Denk hierbij aan vrijwilligerswerk of een werkervaringsplek. We kijken samen met de inwoners naar hun talenten, wensen en kansen. De aandacht ligt hierbij op wat iemand wel kan. Wij ondersteunen inwoners – als dit nodig is - bij het wegnemen van belemmeringen die het meedoen in de weg staan.
Energiearmoede
Vanuit de aanpak energiearmoede wordt ingezet op het verminderen van de energielasten door energiebesparende maatregelen te treffen. Energiefixers komen bij mensen langs om ze te helpen met het treffen van kleine energiebesparende maatregelen, zoals waterbesparende douchekop, tochtstrip en ledlampen. In 2025 adviseert en ondersteunt de gemeente vanuit deze aanpak 1.000 huishoudens bij het treffen van kleine energiebesparende maatregelen.
Wat gaan we daarvoor doen?
Inkomen en Participatie
We brengen in 2025 de overige 700 inwoners met een bijstandsuitkering in beeld;
We activeren in 2025 in totaal 100 inwoners met een bijstandsuitkering uit trede 2 en 3 in de vorm van vrijwilligerswerk, een werkervaringsplek of een participatietraject.
Armoede en Schulden
We bestrijden armoede door inwoners met ervaringskennis centraal te stellen in onze dienstverlening, de bestaanszekerheid van (kwetsbare) inwoners te garanderen, armoede domein overstijgend aan te pakken en specifieke aandacht te besteden aan kinderarmoede. We willen dat alle inwoners in armoede maximaal kunnen meedoen en bieden daarom heel veel verschillende minimaregelingen aan. Huishoudens met een inkomen tot en met 130% van het Wettelijke Sociaal Minimum (WSM) komen hiervoor in aanmerking.
Daarnaast willen we inwoners en ondernemers met (beginnende) schulden helpen en begeleiden naar een schuldenvrij leven. We bieden de inwoner zo vroeg mogelijk hulp. Zo voorkomen we dat schulden toenemen en kan de bestaande schuld vroeg worden aangepakt. Inwoners en ondernemers kunnen ook met eenvoudige geldvragen bij ons terecht.
We vervlechten het welzijn- en armoedebeleid in een overkoepelende uitvoeringsagenda. Op het gebied van armoedebestrijding voeren we onder meer de volgende acties uit:
We verbeteren en vernieuwen de (digitale) dienstverlening gericht op minima. Hierbij ligt het accent op simpel taalgebruik, eenvoudige formulieren en het vergroten van de bekendheid en toegankelijkheid;
We helpen basisscholen, die niet worden ondersteund door het Rijksprogramma Schoolmaaltijden, bij het zorgen voor schoolmaaltijden voor kinderen die in armoede leven. Ook onderzoeken we samen met afdeling Onderwijs en het Jeugd Educatie Fonds de mogelijkheid om basisscholen te helpen bij andere activiteiten die bijdragen aan het bestrijden van kinderarmoede;
We gaan door met door met de Inwonersraad armoedeverlichting om ervaringskennis actief en duurzaam te betrekken bij de vorming van beleid en het ontwikkelen van plaatselijke activiteiten die gericht zijn op armoedebestrijding;
Op het gebied van schulddienstverlening voeren we onder meer de volgende acties uit:
We bieden verschillende geldtrainingen om financieel kwetsbare inwoners zelfredzaam te maken en te voorkomen dat inwoners in een traject opnieuw in de schulden terechtkomen;
We organiseren terugkerende netwerkbijeenkomsten met bewindvoerders om onze samenwerking met hen te monitoren, te bespreken en eventueel bij te stellen. Zo houden we grip op bewind.
Energiearmoede
In 2025 worden in het kader van de de aanpak energiearmoede 1.000 huisbezoeken afgelegd. Tijdens de huisbezoeken worden kleine energiebesparende maatregelen aangebracht en worden woningeigenaren geïnformeerd over de mogelijkheden voor advies en (financiële) ondersteuning bij het isoleren van hun woning of VvE pand (zie Woningisolatieprogramma taakveld 8.3).